Saskia Alusalu: het moeilijkste is om vanuit de leunstoel de sportschool te vinden | Sportland Magazine

Jaga „Saskia Alusalu: het moeilijkste is om vanuit de leunstoel de sportschool te vinden“

Saskia Alusalu: het moeilijkste is om vanuit de leunstoel de sportschool te vinden

Schaatser en rolschaatser Saskia Alusalu valt op door haar sterke wilskracht en vastberadenheid. Een leven zonder sport is voor haar onvoorstelbaar en ze raadt iedereen aan om van het gevoel van welbevinden te genieten dat volgt op fysieke inspanning. De vreugde van zelfoverwinning en geestelijke balans zijn daarbij een bonus.

Saskia komt van het platteland, uit de plaats Adavere. Ze woonde in een flatgebouw waar veel kinderen van dezelfde leeftijd waren en waar sportieve buitenactiviteiten deel uitmaakten van het dagelijks leven. Er werden onderling wedstrijden gehouden in verschillende sporten en twee oudere zusters van Saskia hielpen de jongere kinderen deze te organiseren. In de school van Adavere hadden de leerlingen de mogelijkheid om deel te nemen aan wedstrijden tussen scholen en Saskia heeft zich bekwaamd in basketbal, volleybal, voetbal, atletiek, skiën en schaatsen.

„Het schaatsen was in die tijd voor mij niet belangrijker dan de andere sporten. Iedereen had toentertijd kunstschaatsen of hockeyschaatsen; snelschaatsen als sport kende ik niet omdat ik het nog nooit gezien had. Op zeker moment kwam er een jongen op noren naar de schaatswedstrijd en iedereen was verbaasd hoe het mogelijk was om zo snel te schaatsen. Daarna kregen we dankzij Väino Treiman snelschaatsen uit Finland voor de school en wie dat wilde mocht ze uitproberen. Ik heb ze ook geprobeerd maar ik was in het begin eigenlijk niet eens zo enthousiast want het was heel anders,” vertelt ze.

Vastberadenheid

Ofschoon het Saskia in het begin niet zo goed af ging op de schaatsen, “begon de bal toch op een zeker moment richting deze sport te rollen”. Na de eerste wedstrijden in het buitenland begon ze het snelschaatsen steeds leuker te vinden en de andere sporten liet ze de een na de ander schieten. Elk jaar werden de trainingen serieuzer maar toch koos Saskia niet van de ene op de andere dag voor deze sport. Het eerste serieuze besluit om zich aan het snelschaatsen te verbinden kwam voor Saskia in 2011 toen ze aan schaatsacademie van Inzell in Duitsland ging studeren. Ze had nog 2 jaar gymnasium te gaan en het verlaten van Estland betekende dat ze haar studie zelfstandig voort moest zetten.

„Mijn coach Tristan Loy zei dat hij nog nooit een 17-jarige had gezien die zo vastberaden was. Wanneer de training eindigde, had ik bij het lunchen de leerboeken op de eettafel. Ik vond het zelf totaal niet bijzonder. Het leek me logisch dat het van groot belang was om het gymnasium met succes af te ronden. Wanneer ik terugkijk weet ik niet hoe ik in staat was om al die stappen door te maken. Nu lijkt het nog moeilijker dan het op dit moment eigenlijk was.”

Mijn betere ik

Vastberadenheid, doelgerichtheid en een hoge motivatie zijn nog steeds kenmerkend voor Saskia. Zelf weet ze ook niet precies wat het is dat haar drijft ondanks alle moeilijkheden die met sport verbonden zijn. „Misschien ben ik niet zo goed in het accepteren van een negatief antwoord, ik geloof dat er altijd een mogelijkheid bestaat. Ik wil vandaag beter zijn dan gisteren en er met het snelschaatsen alles uit halen. Ik denk dat ik mijn hele leven kwaad op mijzelf zou zijn als ik zou voelen dat er nog steeds iets in mij is achtergebleven en dat ik niet alles heb gegeven,“ vertelt ze.

Nike Metcon

Saskia ziet zichzelf jaar in jaar uit verder ontwikkelen. Ze is vooral bezig met de technische kant van het schaatsen, die moeilijk is om te verbeteren maar dat laat juist zien dat er ruimte is voor verdere ontwikkeling. De mogelijkheid om nog beter te worden is wat Saskia het meest motiveert.

Tot alles in staat

Ondanks moeilijke momenten heeft onze beste schaatser nooit serieus overwogen de sport op te geven. Meer dan een paar dagen kan zij niet zonder training en ze gelooft dat ook alle anderen gemotiveerd kunnen worden om te trainen door het gevoel van welbevinden en de vreugde van het zichzelf overwinnen want met een beetje training kunnen al gauw belangwekkende resultaten geboekt worden. „Er zijn ook trainingen waarna ik nauwelijks de trap op kan lopen. Ik moet in mijn training altijd iets veranderen en heel veel van mijzelf geven. Maar het zichzelf overwinnen geeft telkens weer motivatie – als ik naar mijn ogenschijnlijk onuitvoerbare trainingsplan kijk dat ik dan toch uiteindelijk weer afmaak, dan voel ik dat ik tot alles in de wereld in staat ben,“ zegt Saskia.

Volgens Saskia zit het mooie van het trainen niet alleen in het fysieke maar vooral ook in het mentale. Als je in je leven stress of stagnatie ervaart die je niet kan overbruggen, dan helpt het om de in de training vastgelegde doelen ook in andere gebieden na te streven. „Als je je als doel stelt dat je een paar keer per week vijf kilometer loopt en dit dan op een zeker moment routine wordt, motiveert dat ook om andere dingen af te maken. Ik weet dat het moeilijkste de weg van de leunstoel naar de sportschool is maar als je daar aankomt en het lichaam op temperatuur komt is er geen probleem meer,” zegt Saskia.

Nike motiveert

De training van Saskia wordt ondersteund door Nike en zij vindt de kleren en schoenen van dit merk een comfortabele en mooie keuze. Fijne trainingskleren motiveren en betere sportschoenen dan die van Nike heeft Saskia nooit gedragen.

„Ze hebben een goed assortiment schoenen en ook hun vrijetijdskleding is heel mooi. Bij Nike vind ik ook de mensen die daar werken heel leuk. Ik krijg altijd een goed advies over wat ik aan moet trekken en hoe ik het moet dragen. Ik ben niet zo dol op winkelen en daarom is het leuk als iemand een paar sets helpt uit te kiezen,“ zegt zij tevreden.