Dalīties „Video: Adidas buču vēstures līkloči cauri pasaules vērienīgākajiem futbola turnīriem“

Video: Adidas buču vēstures līkloči cauri pasaules vērienīgākajiem futbola turnīriem

1925.gads

Kādā mazā darbnīcā Vācijas pilsētā Hercogenaurahā tika izstrādāti pirmie Adidas futbola apavi. Adi Dasleram bija sava vīzija kā palīdzēt futbola spēlētājiem realizēt savas vēlmes laukumā, ņemot vērā visas to specifiskās vajadzības.

 

1950.gads – Samba

Iekštelpu futbola apavi, kuri ātri kļuva par izplatītākajiem iekštelpu futbola apaviem. Šis ir otrs vispārdotākais Adidas apavu modelis, ar pārdotiem vairāk nekā 35 miljoniem pāru, tas piekāpjas tikai Stan Smith tenisa apaviem, kurus mūsdienās izmanto ikdienas vajadzībām. Samba arī šobaltdien ir viens no atpazīstamākajiem futbola apavu dizainiem.

 

1953.gads – Argentīna

Adi Daslera radītie futbola buči, kurus 1954.gada Pasaules Kausā izmantoja Vācijas futbola izlase. Šie apavi bija kaut kas iepriekš neredzēts futbola laukumos. Daslera ieskrūvējamās kniedes aizstāja ar naglām stiprināmās ādas kniedes, kuras varēja nomainīt uz attiecīgajiem laikapstākļiem radītām kniedēm. Šie apavi garantēja kustības brīvību, pateicoties zemajam griezumam, kā arī apavi neuzsūca ūdeni, ko nodrošināja vieglā ādas virskārta. Argentinia modelis spēlēja milzīgu lomu turnīra finālā, kurš tika spēlēts slapjos laikapstākļos. Spēlē, kurš tiek dēvēts par Bernes brīnumu, Rietumvācija satrieca futbola pasauli, uzvarot visa turnīra galvenos favorītus, ungārus ar 3:2.

 

1958.gads – Der Weltmeister (Pasaules čempions)

Izstrādāts Skandināvijas laikapstākļiem – 1958.gada Pasaules kausa izcīņai Zviedrijā. Pasaules čempionu zole bija pirmā, kura tika darināta no poliamīda, kas spēja saglabāt zoles formu pat slapjā laikā. Šie buči bija vēl elastīgāki, dodot spēlētājiem lielāku spēku sitieniem. Uz 1954.gada Vācijas izlases sasniegumiem balstīts bija fakts, ka lielākā daļa futbolistu izvēlējās tieši Adidas darinātos futbola apavus. Laikapstākļi turnīra gaitā mainījās nemitīgi, taču pateicoties maināmajām kniedēm, spēlētāji spēja pielāgoties dažādiem apstākļiem.

 

1962.gads – Pasauleskauss 62’

Ar to pašu poliamīda zoli no Pasaules čempiona, arWorld Cup 62 apaviem tika spēlēts visās 32 Pasaules kausa spēlēs, kurš togad norisinājās Čīlē. Iepriekšējais modelis tika papildināts ar polsterētu ahileja cīpslas aizsardzības elementu, kas pirms tam bija neaizsargātā potītes vieta.

 

1966.gads – Pasauleskauss 66’ ‘’The Achilles’’

Adi Daslers, rūpējoties par Vācijas izlases kapteiņa Uves Zēlera vajadzībām, izveidoja jaunu modeli, kas vācu spēlētājam radītajiem apaviem deva plašāku polsterējumu, kā arī šnorējamu papēža daļu. Šie uzlabojumi tika veikti tieši dēļ šī futbolista piedzīvotā savainojuma 1965.gadā, kad Uve Zēlers smagi satraumēja ahileja cīpslu.

 

1970.gads 


1971.gada Pasaules kausā vairāk nekā 80 procenti spēlētāju izvēlējās spēlēt tieši ar Adidas veidotajiem bučiem. Leģendārajam Francam Bekenbaueram pielāgotie apavi tika radīti nedaudz savādākā formā, jo futbolistam bija problēmas ar pēdām. Pirmo reizi tika izstrādāts apavu izmērs, kurš atradās starp diviem veseliem izmēriem (piemēram, 42,5).

 

1978.gads – Pasaules kauss 78’

Šī gada futbola apaviem tika radīti no vēl stingrāka materiāla, vēl vairāk atbalstot potīti, tajā pašā laikā neierobežojot spēlētāja kustības, it īpaši strauji mainot skriešanas virzienu. Apakšā esošajām kniedēm tika pamainīts to lenķis, izgriežot tās nedaudz uz apava malām, uzlabojot stabilitāti, radot jaunu industrijas standartu.

 

1982.gads – Pasaules kauss 82’ un ‘’Copa Mundial’’

Pirmo reizi, Adidas laida klajā divu veidu futbola apavus uz 1982.gada Pasaules kausa finālturnīru – abos iekļaujot jaunu, mīkstu putu slāni zem virsējās kārtas pēdas priekšpusē. Šis modelis atgriezās pie skrūvējamām kniedēm, kā arī bija papildināts ar jaunu fleksiblozonu, kas deva spēlētājiem lielāku komfortu apava augšdaļā. Copa Mundial kļuva par visu laiku visvairāk saražoto futbola apavu modeli.

 

1986.gads – Pasaules kauss 86’

1986.gada Pasaules kausa buči tika izstrādāti uz iepriekšējā modeļa bāzes, uzlabojot apavu zoli, izveidojot augstāku potītes griezumu un pievienojot papildus polsterējumu apavamēlītei. Daži modeļi, piemēram, vācieša Karla-Hainca Rumeniges pieprasītie, tika papildināti ar Meksikas nacionālā karoga krāsām uz zoles, jo turnīrs norisinājās tieši Meksikā.

 

1990.gads – Etrusco buči

1990.gada Pasaules kausa apavi tika papildināti ar uzlabotu zoli, nodrošinot spēlētājiem noturīgāku saķeri ar segumu. Dizainā tika iekļauti elementi no turnīra oficiālās bumbas. Spēlētājiem bija iespēja apava aizmugurējo daļu izgreznot ar savas formas numuru.

 

1994. gads – Predator (Plēsoņa)

Viens no modernās vēstures populārākajiem futbola bučiem. Plēsoņa savu debiju piedzīvoja vēl pirms 1994.gada Pasaules kausa, un šajā laikā tā bija lielākā revolūcija futbola apavu dizainā un tehnoloģijās. Netradicionālas bija viļņveidīgāsspuras, kuras deva spēlētājiem lielāku sitiena spēku un bumbas kontroli. Jaunā traxion kniežu tehnoloģija palielināja ātruma uzrāvienu, kā arī uzlaboja kustības uz sāniem.

 

1998.gads – Predator Accelerator (Plēsoņas paātrinātājs)

Uzlabots oriģinālaisPlēsoņas modelis ar šņorēšanas sistēmu, kur šņores pārklājās ar asimetrisku uzliku, kas bija kā mēlītes pagarinājums.

 

2002.gads – Predator Mania (Plēsoņu mānija)

Izlaists pirms 2002.gada Pasaules kausa, Predator Mania ietvertas visas labākās 1998.gada modeļa īpašības, kā arī pievienots papildus papēža stabilizators.

Foto: Deivida Bekhema Adidas Predator futbola apavi

2006.gads – Predator Absolute

Šis modelis tika radīts, sakombinējot neuzvaramo spēku no Plēsoņas tehnoloģijām ar maināmajām Power Pulse iekšpēdiņām, izveidojot vieglākos un stiprākosPredator  bučus.

 

2010. gads – Predator X

Tāpat kā Plēsoņas priekšgājēji, arī šis turpināja attīstīties tā, lai uzlabotu atlēta sniegumu. Vērša āda nodrošināja papildus izturību, kā arī palēlināja ūdens absorbāciju, X-Traction ātrās nomaiņas kniežu sistēma deva maksimālo stabilitāti un radīja mazāko spiedienu uz pēdu, kamēr Power spine tehnoloģija optimizēja sitiena spēku un aizsargāja potīti.

 

2015.gads – F50 adizero Crazylight 99 grams

Adizero Crazylight sver 99 gramus, ļaujot spēlētājiem kļūt vieglākiem un ātrākiem, kā nekad iepriekš.

 

2016.gads – Mercury 16

31.maijā, tajā pašā nelielajā Vācijas pilsētā Hercogenaurahā, Vācijas izlases spēlētāji – Mesuts Ozils, Mats Hummels, Manuels Noiers un Bastians Švainštaigers saņēma ātrgaitas piegādi no debesīm. Treniņnometnes laikā izpletņulēcēju komanda traucās lejā ar vairāk nekā 300 km/h lielu ātrumu no 3000 metrus liela augstuma, lai nogādātu šiem futbolistiem jaunosMercury 16 futbola apavus.

Nekas nespēs apturēt jūs ar ātrajiem X 16, precīzajiem Messi 16 un perfektai bumbas kontrolei paredzētajiem Ace 16.

X 16 – šņores pazūd apavu iekšpusē, perfektas bumbas kontroles zonas, lieliska elastība un eksplozīvais ātrums.

Messi 16 – paredzētas, lai laukumā paveiktu neiespējamo. Radītas iedvesmojoties no visu laiku labākā spēlētāja. Izsmalcināts stils un labākās tehnoloģijas.

ACE 16 – kontrolē bumbu, kontrolē spēli. Pure control  tehnoloģija rada vēl nebijušu saskarsmi ar bumbu, nodrošinot netraucētu pieskārienu.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Saistītie raksti

Nākamais raksts:

SEB MTB posms Vietalvā turpinās ar cīņām par līderu krekliņu

Skaties tālāk, lai uzzinātu vairāk